Нова книга: „Долината на златните тронове и пергаментът на Падмасамбхава“ Печат
Статии - Нови книги
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Събота, 01 Април 2023 12:00

 

Не е първоаприлска шега – очакваме раждането на нова книга и решихме че е удачно да я обявим точно днес :)

Някои от вас сигурно вече са подозирали това, защото стана традиция продължителното и оглушително мълчание на сайта ни да е равнозначно на „нямо съобщение“, че нещо се случва на заден план. Нещо толкова значимо, че е успяло да погълне изцяло фокуса, вниманието и енергията ни до степен при която дори чисто физически нямаме възможност да се задълбочим в други дейности. Раждането на една книга (така както го разбираме ние) е магически процес, който изисква огромна отдаденост, за да може в крайна сметка тя да се превъплъти в нещо живо. Нещо, което може да влезе в контакт с вашето съзнание по безброй различни пътища, пътечки и скрити проходи и да превърне всичко това в едно незабравимо и уникално приключение.

Едновременно с всичко това изработката на нова книга за нас самите често се превръща в самоналожено предизвикателство по преминаване на различни прагове, което от своя страна води и до промяна на цялостната рамка на нещата. При това не просто в самата книга, а и в света в който живеем. Това изисква допълнително време, тъй като започва процес на различни видове трансформации, които се синхронизират едни с други по необичайни начини. Същевременно независимо от това колко „революционна“ може да бъде една нова рамка на индивидуално ниво – през нашия мироглед тя следва да бъде и „заземена“. И то така, че всички логически нишки, които стоят в основата на нашата специфична реалност, да не губят функцията си на своеобразен „преводач“ на метафори идващи дълбоко от „несъзнаваното“.

„Дълбаенето“ в него е изключително комплексна задача, защото е съпътствано от множество прегради и изненади, които понякога се разминават драстично с това, което човек обикновено си представя. В конкретни ситуации удобните и работещи инструменти просто не вършат същата работа. Изисква се специфичен „сондаж“ и още по-фини методи, за да се достигне до тези труднодостъпни пластове. Нужни са повече „ъгли“ през които да се надникне в ситуацията. В случая на настоящата книга можем да кажем, че този метафоричен сондаж премина през много слоеве, достигайки съвсем закономерно до самия център на Земята.

На този етап това твърдение разбира се звучи твърде абстрактно... След прочита на самата книга обаче, ще се убедите в неговата правдивост на множества нива. Вниманието към детайла в работата ни е производно на нашата страст, която личи на всяка една страница. По тази причина почти всичко което трябва да знаете за тази нова книга може да бъде прочетено в нейния предговор – той е подготвен с много внимание и дълбочина и успява да хроникира процесите, които навярно биха заинтересували читателя. Настоящият анонс пък има за цел да изведе няколко допълнителни акцента и нюанси свързани с процеса и същината на това което ви предлагаме.

Така чеее... на вашето внимание – след повече от 2 г. работа, с огромно удовлетворение ви презентираме 4-та част от поредицата на Раду Чинамар озаглавена на български „Долината на златните тронове и пергаментът на Падмасамбхава“ :)

 

goldenthrones

 

На първо място следва да кажем, че сътворяването на това издание бе съпроводено от различни класове синхроничности, като постоянното изскачане на новини и медийни репортажи свързани с ключови аспекти от книгата бе просто върха на айсберга. Някои от синхроничностите пък ставаха видни едва след като конкретен праг бе напълно преминат. Като например номерологичната връзка на числото 4 със Земята. Това число обаче е свързано и с различни форми на „пречистване“! Нещо което намери своето дълбоко проявление в алхимичното рафиниране на началната идея, която стоеше в основата на мотивацията това издание да се превърне в „злато“. В комбинация това издание се оказа по-специално за техническа изработка (по ред причини, които ще станат ясни по-надолу), което въвлече още 4 човека в работния процес. Обикновено сме свикнали да работим само двамата, но синхрона с още 4 участника, които нямат нищо общо с Издателството не само отново насочи вниманието ни към номерологичния мотив, но и ни постави в позиция да разиграем архетипа зад него – елемента земя. Той е ключов не само за въпросното издание, но и за времевия период в който живеем и в този смисъл бе добра подготовка.

Съответно споменатия процес по пречистване премина през много етапи и отне доста време, но това е нещо напълно логично за настоящия цикъл. Всъщност дори на най-базово ниво 4-ата книга от поредицата на Раду Чинамар е архетипно свързана с някакъв вид „забавяне“, защото е силно свързана именно с елемента земя. Както знаете земните маси се движат много бавно, а процесите в природата са едва забележими, когато следват естествения си ритъм. Движение има, но то почти не се регистрира от мигновеността на окото. И макар тази „темпорална стагнация“ да е валидна за цялостното усещане за реалността в момента като цяло, ние го преживяхме във всеки един от етапите на творческото и технологично сътворяване на книгата. Още по-любопитното тук е, че самият оригинал на румънски излиза с цели 2 г. закъснение по причини, които автора ѝ описва подробно.

Е, в нашия случай нещата буквално са „x 3“, защото изминаха цели 6 г. от издаването на 3-ата част, „Първият тунел“. По стечение на обстоятелствата традиционния синтез на Издателството отне в пъти повече време в сравнение с предните 3 части, като се превърна и в най-големя по обем за поредицата изобщо. Основната причина за всичко това бе свързана с една безпрецедентна история от оригиналното съдържание, която е представена през множество воали от Румънските (разузнавателни) служби. Тази история има толкова много различни измерения и възможни подходи към нейното тълкувание, че има потенциала да ви потопи в един напълно нов свят! Всъщност дори оригиналната теза на румънската фракция излагаща части от тази информация директно твърди, че нейното разкритие (към момента на „находката“) е щяло да трансформира света по особено шокиращ начин. Мистериозни обстоятелства обаче предотвратили незабавна военна атака и международна ескалация на напрежението, която впоследствие симулираните сценарии показали, че била абсолютно неизбежна. При това без никаква възможност за преговори, дипломация и споразумения.

Разбира се всичко това представлява само един щрих от контекста на адресираното. Предвид споделеното дотук следва да си давате сметка, че от наша страна бе невъзможно да оставим нещата „просто да висят във въздуха“, представени така през една сравнително орязана гледна точка. Трябваше да стигнем буквално до дъното на тази история. Това отне много време и най-разнообразни подходи, които извадиха наяве още куп други неща. В крайна сметка обаче сме изключително доволни от постигнатия резултат!

Нещо повече! Считаме тази книга за „съкровище“ както от метафизична, така и от материална гледна точка. Тя буквално е артефакт, който има и чисто физическо приложение. Едно от големите ѝ достойнства е огромния ѝ капацитет да ви свързва с различни участъци от вашето „несъзнавано“, които умело сте заключили идвайки на „земната арена“. В отдавна забравената механика на предишните вселени, „духовните същества“ просто „заключвали“ своите спомени в инкрустирана „златна кутия“ преди да се впуснат в ново предизвикателство. В даден момент обаче това ценно съкровище се превръщало в търсен път по преодоляването на поредната илюзия. Настоящата книга е метафорична репрезентация на тази „златна кутия“, която ще разкрие на индивидуално ниво различни отдавна забравени „тайни“ за всеки от вас.

Идеята свързана с „кутията“ всъщност е много полезна аналогия за „човешкото съзнание“, ако внесем един допълнителен елемент. Както всички добре знаем, една голяма порция от него остава „скрита“, като понятията „подсъзнание“ и „несъзнавано“ през годините са организирали около себе си всевъзможни интерпретации. Безспорно валидното обяснение е, че част от „съзнанието“ се намира „под“ нивото на осъзнаване на човека. Но тъй като няма валидна индикация, че всичко това е нещо хомогенно, то следва да разберем, че винаги сме изправени пред някаква относителна истина в контекста на нещо друго и няма как да се говори за абсолютни величини. Повечето езотерични или дори окултни системи просто картографират някаква част от този гигантски скрит пъзел и я издигат на пиедестал. Просто защото в собствения си контекст тази миниатюра изглежда напълно непоклатима след като бъде „осветлена“. Така тя може да бъде издигната в култ и всичко в живота ви да гравитира около нея.

Причината тази книга да притежава качеството да бъде напълно различна за всеки от вас, може да бъде изяснена чрез метафора обясняваща как навлизат неща от споменатото „скрито измерение на съзнанието“ в това сечение, което осъзнаваме и наричаме „реалност“.

Ако нарисуваме една мислена хоризонтална линия пронизваща кутията по средата, ще получим една твърде опростена репрезентация. Всичко над чертата е това което осъзнавате, а под нея – онова, което остава скрито от вас. Четейки самата книга и взаимодействайки с нейното съдържание вие имате капацитета да трансформирате геометрията на кутията. Нейния периметър може да се измени, като едновременно с това получавате възможността да местите тази метафорична линия „надолу“, и да „осветлявате“ по-голяма част от „скритото“ в кутията, чието дъно може да се окаже доста надълбоко (ако изобщо приемем че го „има“). И току виж от „дълбоката дупка“ изскочил някой заек... а защо не и лисица? :)

Въпреки това границата между осъзнатите и скрити порции на човешкото съзнание не е проста линия. Тя по-скоро представлява сива зона в която индивида е „почти осъзнат“ за определени процеси и механизми. Същевременно сивата зона може да е много тънка или обширна за всеки различен човек. Колкото по-голяма е тя на индивидуално ниво – толкова повече неща имат потенциала да бъдат достъпни, ако бъде проявена Воля за това. И колкото повече неща биват изваждани от тази сива зона към съзнателния ум – толкова по-„рехава“ става и самата гранична зона, защото пропускателната ѝ мембрана става по-„пореста“, така ставайки и по-проводима за напълно недостъпни дотогава притоци от „несъзнаваното“. Тази книга има капацитета да разширява „порите“ на „сивата зона“ на индивидуално ниво точно защото е изкована като мост, който свързва абстракциите на „несъзнаваното“ с логическите рамки на нашия свят. „Колко“ и „какво“ ще решите да вземете и пренесете по този мост от сивата зона към вашата реалност, е позиция предлагаща множество опции и комбинации.

 

В процеса на съставянето на тази книга бяха проследени изключително множество взаимовръзки, които на свой ред изграждаха още по-масивна структура, която преливаше към други форми. За разлика от „Завръщане в Монтоук“ обаче запазихме фокуса върху няколко основни теми, една от които се превърна в централна – окултното значение на златото за Планетарния дух и ролята му в земното митотворчество. Всичко описано обаче има потенциала и води до още по-голямо съгласие с представените концепции, защото те не са просто „описани истории“. Те представляват утвърдена структура на множества равнища – от най-висше до напълно банално битово ниво. Затова буквално могат да активират паметта ви и всеки един ваш спомен да бъде „видян“ през напълно различна перспектива потвърждаваща „принципа“. Това от своя страна се превръща в огромно имàне, което е и богатство. В същото време то може да бъде багаж и товар, който да носите със себе си.

Към този момент няма как да си давате ясна сметка за многоизмерното значение на понятието „имàне“ в контекста на книгата. Но дори на най-базово ниво то е олицетворение на това да имаш нещо, на „притежание“. А желанието за „несметно богатство“ е един от най-базовите импланти в множество вселени. Това, което обикновено остава скрито от масовия фокус е обстоятелството, че притежанието както на нещо „материално“, така и на нещо далеч „по-ефирно“ като „познанието“, е дълбоко свързано с „отговорност“. Подобно на описаната линия пронизваща кутията обаче, поемането на отговорност за притежанието на нещо е свързана с безброй съгласия, голяма част от които остават скрити, защото остават под нея, в несъзнаваното. Точно затова „фразата“ „внимавай какво си пожелаваш“ е изключително адекватна на много нива. Просто защото желанието за притежание е насочено към лъскавата и видима опаковка на повърхността. Но поетата отговорност за притежанието (на неща в тази реалност) автоматично въвлича в действие и редица скрити аспекти, които оказват влияние, независимо от това дали те са осъзнати или не. А да бъдат осъзнати определено ви предоставя възможността да бъдат навигирани, заобиколени или балансирани.

По тази причина в края на книгата и след огромния контекст който драстично ще промени, затвърди и обогати възприятието ви относно много „неща“ за света, сме отправили и едно предизвикателство. То е в духа на дзен майсторите, които си оставят необходимата доза „несъгласие“ относно всичко, което изглежда солидно и непоклатимо в тяхната „реалност“. Един своеобразен и метафоричен портал, който има потенциала напълно да видоизмени рамката ви.

Причината за това е, че погледнато от по-висша перспектива всяка една система, която постоянно бива натоварвана с все повече и повече „правила“ с цел „да се въдвори ред“, се превръща в тираничен ад целящ поданиците да се превърнат в „роб(от)и“ под налягането на така създадената огромна тежест. Същевременно бива прожектирана фалшива представа на понятието „хаос“, която е свързана само със специфична форма на „анархия“ и „разруха“, докато всъщност съществува напълно различна гледна точка към „механиката“ му. Най-важното в случая е, че общата консенсусна реалност е „нещо“ постоянно променящо се, въпреки множествата от „строги закони“, които я изграждат. И е наша лична отговорност с какво самите ние обогатяваме тази реалност и в каква посока я тласкаме да върви. Вкарването на „нови неща“ от граничната сива зона на несъзнаваното предоставя възможността комбинациите за развитието на нашия свят да се увеличават в геометрична прогресия и реално увеличават опциите за „свободна Воля“ в тази сложно изплетена Игра, в която всички ние сме дошли по различен начин. Презентираната тук книга ви предоставя възможността да продължите това пътешествие в различни направления, защото е и своеобразен „кръстопът“.

С което метафорично отново се връщаме на числото 4.

 

Когато си на кръстопът са нужни указания за посока.

В нашия случай това е смислова архетипна карта на златото, която бе изготвена специално за проекта по наш дизайн. Тя е изцяло наша хрумка и няма нищо общо с оригинала на румънски. Идеята бе да се нарисува по един абстрактен начин, с наситен символизъм, в стила на алхимичните пана от миналото. Красивото в случая е, че сама по себе си тази карта си остава един загадъчен шифър, ако четящия не е наясно със съдържанието на следговора. Т.е. при първоначалния ви сблъсък с нея тя няма да значи абсолютно нищо за вас. След преминаването през втората, по-обемна част от следговора обаче, смисъла на картата ще започне да се разкрива автоматично и ще можете да възпроизведете контекста на съдържанието само чрез нея.

Наличието на подобен „бонус“ към наша книга е нещо безпрецедентно за изданията на „Паралелна Реалност“ от създаването на Издателството до днес. Дори само това трябва да подсказва очевидната особеност и специфика на настоящия проект. Защото 4-ата книга от поредицата на Раду Чинамар безспорно се оказа огромно предизвикателство във всеки един аспект от нейното сътворение. В известен смисъл тя бе по-трудна от „Завръщане в Монтоук“, макар и по коренно различни причини. И тъй като един от лайтмотивите на основното съдържание е свързан с максимата, че „всичко е свързано с всичко останало“ следва да кажем и още нещо в тази връзка.

Напълно сме наясно, че есенцията и мащаба на следговора на „Долината на златните тронове“ притежават нужното да формират своя собствена гравитация! Или казано с други думи – можехме да издадем следговора на книгата сам по себе си, защото той е една огромна и необятна вселена! Но механиката на нещата е тази, че той бе финално реализиран именно поради съществуването на основното съдържание на тази и предишните книги от поредицата. Макар винаги да сме твърдяли, че тяхното качество е съмнително, то припознаването им като фундамент върху който може да се гради отново е свързано с елемента земя. Дори когато изследвахме даден детайл с цел да обогатим или дори оборим някой конкретен фрагмент – именно наличието на основното съдържание се явяваше нещо като метафорична основа, върху която да се работи в различни посоки. Понякога пък то служеше за спойка между много привидно различни теми, които впоследствие получаваха мистериозни метафизични връзки помежду си. Затова можем да кажем, че независимо дали ще гледате на книгата като на едно неделимо цяло или сбор от различни „джобни вселени“ в зависимост от личните си интереси – то без съмнение в нея ще откриете множество „златни находища“ както в буквален, така и в преносен смисъл.

Обстоятелство, което от своя страна се трансформира в непреходно качество, налагащо и необходимостта от повдигане нивото на техническа презентация в пъти в сравнение с предишните 3 части. Затова и „Долината на златните тронове“ е първата книга с твърда корица от румънската поредица и има черна порезка.

По-конкретно параметрите на изданието, което ще получите са:

 

624 стр. от които над 400 са наши;

• част от тези 400 стр. съдържат 2 безпрецедентни български RV-проекта (с 39 илюстрации) изготвени от екипа на Стефан Стефанов: първият е правен специално за една от енигматичните истории разказани в основния сюжет от Раду; вторият си е поставил за цел извличането на повече информация за не по-малко мистериозен митологичен персонаж от тракийския пантеон, който намираме за свързан с друга история разказана в книгата;

твърда корица;

първите 200 поръчали ще получат книгата с черна порезка, останалите с нормална;

• специално нарисувана със златно мастило на черна хартия карта с размери 36 х 52 см., с ключови думи написани на ексклузивно създаден за конкретното издание шрифт, пъхната в цветен джоб със златен печат;

• всичко това пристига в черна кутия (така продължавайки по-ранната метафора) идваща директно от несъзнаваното със запечатваща лепенка на Издателството, като финален щрих гарантиращ сертификат за качество :)

 

Както виждате това представяне наподобява екзотично ястие в гурме ресторант :)

Но това не е всичко! :D

Освен изброеното книгата ще получи и допълнително разгръщане под формата на бонус публикация в секция „Кратки анализи“ недълго след нейното излизане. Ще бъде разархивирана тема, която не бе подходяща за книжното издание, защото изисква доста мултимедиен контекст, който е по-подходящ за дигитален медиум. Въпреки че материалът ще бъде по традиция публичен за всички, той ще е продължение на определен мултиконтекст положен в следговора на „Долината на златните тронове“ без който съдържанието му ще остане неясно. В него ще бъдат споменати и някои интересни моменти от създаването на този проект, които няма как да бъдат разбрани на този етап без необходимия контекст. Въпросният материал е споменат на 2 пъти в бележки под линия в следговора ни, за да може читателят да се ориентира към кой от смисловите потоци се отнася той и какъв да е възможния тайминг на прочита му.

 

Всичко друго, което може да ви накара да се заинтересувате от това издание, е подробно описано във вече споменатия предговор, който е прекрасен, поради което ви го препоръчваме горещ(о)! :)

 

Както загатнахме, основната тема на книгата и следговора ни касаят златото, затова намираме за повече от логично да продължим традицията на „Завръщане в Монтоук“ цената да е обвързана именно с него.

Напомняме, че говорим за цена на физическо златокоето реално може да се държи в ръце точно както и печатното издание на книгата. Неговата цена в зависимост от това кой го добива и произвежда – също варира в определени граници. Както и първия път, спряли сме се на възможно най-ниската цена на която може да се купи физическо злато в България към този момент. Т.е. книгата отново няма фиксирана цена! Тя е закотвена към „златния стандарт, което означава, че нейната стойност се мени според инфлацията на фиата за деня :)

В случая цената на Долината на златните тронове“ ще е 0,5 g злато (проба 999) или наполовина на цената на Завръщане в Монтоук. Респективно, ако днес 1 g златото се котира за 130 лв., цената на книгата ще е 65 лв. След два часа грама може да стане 131 лв. което означава, че книгата ще се продава за 65,50 лв., като тези цени се синхронизират автоматично. Реално Долината на златните тронове“ ще струва толкова, колкото е златото във въпросния момент и валутния подход към самата проблематика ще е най-очевидното решение за заплащане на нещо към което може да решите че има и по-различен подход.

 

Към момента на публикуването на този анонс тялото на книгата вече е изпечатано и зашито. Тъй като проекта е доста по-мащабен за техническо изпълнение обаче, тепърва предстои изработка на твърдата корица, черната порезка, черните кутии и картата (+ джоба за нея), която върви към настоящето издание. Точни срокове не са възможни, тъй като предстоят и празници, но се надяваме книгата да излезе към началото на май месец (като това също може да варира).

Дотогава очакваме вашите поръчки през е-книжарницата ни или директно на познатия e-mail :)

 

Много вълнуващо! :D

 

 

 

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 268 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8728358Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License