Дзен свалки – Тихата пътечка към любовта Печат
Статии - Източна философия
Написано от H.   
Петък, 29 Януари 2010 23:30
 
 
Чували сте песента "Тиха нощ, свята нощ". Има нещо много свещенно в Тишината.

При дзен монасите просветлението идва при медитация в тишина.

Имайки това предвид, ето ви една екстремално дръзка идея за любовна среща. Това е абсолютно необичайно и съм сигурен, че малко хора ще го пробват.
Попитайте някого за среща, но поставете това правило: Нито вие нито другия няма да обелите и дума по време на срещата. Точно така! И двамата ще дадете клетва за тотално мълчание.

Също така ще сведете всички други форми на комуникация до минимум. Това означава – никакви писани бележки, без използване на знаци с ръцете или други форми на символично комуникиране.

Това, което всъщност ще правите на мълчаливата си среща не е толкова важно, колкото факта, че сте на мълчалива среща.
Например, ако излизате да вечеряте навън няма да можете да говорите със сервитьора когато си поръчвате храната. Макар че може да се справите с това като просто посочите артикула в менюто.

Идеята е да оформите срещата около факта, че няма да казвате нищо. Изберете внимателно това, което ще правите.

Ако отивате на кино, няма да можете да дискутирате филма.
И защо ви е това? Защо мълчалива среща? Какво добро би могло да излезе от това? Да бъдеш тих е извънредно трудно нещо за всички нас, които живеем в този модерен свят. Живеем във Века на Информацията. Навсякъде има постоянна комуникационна врява. Радиата работят, телевизорите гърмят, навсякъде хората дрънкат по мобилни телефони, дори и тогава когато няма какво да си кажат.

Но ако човек може да се спре за малко, и да слуша и наблюдава, то той би могъл да открие много неща за това какво означава да си жив в днешно време.
Освен това, когато споделяте вашето мълчание с някого, с когото сте на среща, създавате една огромна възможност да научите по един много неуловим начин кой и какъв всъщност е този човек.
Точно както слепеца трябва да подобри сетивата си за да компенсира липсата на зрение, двама мълчащи могат да удвоят или дори да утроят своите други усещания за да "прочетат" какво представлява човека до тях, да "влязат под кожата му". Тихата среща може да предизвика едно наистина учудващо вникване в другите.

Действайки взаимно и наблюдавайки в тишина е едно силно и невероятно преживяване!
Също така, ако не се чувствате добре с този човек в мълчание, то това е знак, че няма да се чувствате добре с този човек в никакво друго положение. Това е така, защото ние всички използваме това безумно бърборене за да прикрием начина, по който наистина се чувстваме. Всички знаем как хората дрънкат какво ли не, само и само да запълнят тези неудобни, тихи моменти. Когато излизате на среща под клетвата за запазване на тишина, то вие сте принудени да приемете вашата среща на едно по-неуловимо ниво. Виждате по-дълбоко психиката и индивидуалноста. Всъщност, може да ви трябват няколко такива тихи срещи, за да "схванете" цялостния ефект от това нещо.

Имайте предивид и това: след като тихата ви среща свърши вие ще имате причина за втора среща – трябва да се съберете и да споделите за преживяването си, да говорите за това какво сте наблюдавали и почувствали. Това може да се окаже много забавно!

Например, нека кажем, че вашата тиха среша се изразява в разходка в парка. Може би и двамата сте се спрели да погледате някакви диви цветя растящи там, или сте се взирали в езерото. След срещата може да попитате:"Знаеш ли, наистина исках да разбера какво си мислеше докато гледаше онези диви цветя?" Отговора може и да ви изненада!

Разбирате ли, важен аспект на тихата среща е това, че и двамата са принудени да си създадат своя собствена теория за това какво си мисли другия по време на определени събития или действия. Какво си мислите, че другия е обмислял, и какво той/тя наистина е мислел в този момент могат да бъдат две абсолютно различни неща, тотално разграничаващи се.

Тихата среща изисква всеки един да обърне изключително внимание на другия, докато и двамата се борят да определят значението. Това може да бъде само добро нещо.

Много често, това, което някой казва не винаги се възприема като това, което той наистина е имал предвид. Често нещата се тълкуват погрешно. Този вид среща дава на участващите по-дълбоко, по-неуловимо вникване един в друг. Иронично е, но тихите срещи всъщност подобряват комуникацията. Това става, защото те ви принуждават да погледнете на процеса на комуникация от друга гледна точка.

Мога да продължавам да говоря още и още за магическите чудеса на тихата среща, но истинските дарове могат да бъдат открити само ако опитате и го направите.

Да, иска се много смелост да предложите едно такова нещо, особенно пък за първа среща. Много хора ще си мислят, че не сте наред. Но тези, които мислят малко по-дълбоко и са с отворено съзнание ще бъдат склонни да опитат.

Тези, които се съгласят на мълчалива среща са гарантирано много интересни хора. И още по-хубавото е, че вие може да преживеете най-интересната и запомняща се среща на вашия живот. Може дори и да се влюбите.


                                                                                             

Превод: Breath

Автор: Кен Корцзак
scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 603 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8690492Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License