Бумът на възможностите Печат
Статии - Философия
Написано от H.   
Петък, 29 Януари 2010 21:55
 

Обадете се и спечелете екскурзия, котлон, щипка за пране, три коли (някакви), вагинален гел, свинска зурла и кошница пълна с коноп! Само се обадете и ще имате, пратете sms и ще получите, на телефон седем нули - хиляда от вас могат да си направят безплатна операция на пола – достатъчно е само да наберете седем нули! Сменете си пола на телефон 0000000! Или се обадете, за да ни кажете че няма да го направите! Уникална възможност наистина!

Оскотялата тото-надежда наследена от социализма, преминала през уникалната алчност на пирамидите, днес е отново сведена до идеята, че можеш да спечелиш много, като дадеш малко, почти нищо. С дебилно настървение хората звънят и не печелят, но още повече звънят, защото идеята за упоритостта в този живот е сведена до упоритото пускане на фиш. Най-смешни са телефоните, които ти подсказват какво да купиш на любимата си, какво да напишеш като поздравление за Нова година и Свети валентин. В първия момент човек си мисли – тия ме мислят за кретен. По-късно разбира, че хиляди хора са се обадили на телефоните, за да им бъде казано най-елементарно пожелание за здраве, което те да пратят на леля си. Кретените са някъде наоколо и пращат по лев на минута.

Познавате ли някой, който е спечелил каквото и да е от телевизионна игра с sms-и? Игрите са толкова много, че все един човек щеше да се обади. Да виждате някой, който е показан по телевизията, защото е спечелил кола, след като е пратил три етикета от кьопоолу? Освен един Хамър и една награда от 200 000 лева, за които знаем къде са отишли всички други игри не обявяват печалбите си и победителите си. А вие, ако разберете печалбите на Мобилтел от телефоните с принадена стойност ще ви стане лошо – левчето на бедняците финансира монополното състояние на едни от най-скъпите мобилни връзки на континента. От лакомия е това, от лакомия и простотия.

Искам да публикувам съвсем невинни цифри – ако се заемете с игра с такива телефни ще видите че МТел взима 50%, 30% взима дъщерна фирма на МТел, за да ви организира играта, а от 20%, които ви остават 8% са месечни разходи. Печалбата от 12 стотинки изглежда нищожна, но бумът на sms-игрите показва друго – няма данни колко хора се обаждат, всички крият тези данни или ги подменят. А за да печели човек от 12 стотинки, това означава, че се обаждат стотици хиляди хора.

Бумът на такива размити възможности не спира обаче дотук. След като Биг брадър и Слави дадоха шанс на десетина човека да помечтаят, стана страшно – сега вече всяко предаване се опитва да създава възможности и да създава таланти. Взимат се първите пациенти от улицата и им се казва моята любима фраза: "Щом Слави може, значи можеш и ти". Никой не обяснява на специалните кретени, че Слави не е това което е, защото може да пее, а защото има таланта да отстоява принципите си кърваво. Никой не им казва на тези деца, че светът е пълен с талантливи хора, които не могат да се защитят дори от продавача на баници, който ги прецаква със стотинки. И че това е дори по-важно от простия талант да пееш.

След тотото, след “обади-се-спечели-кола” днес голямата медийна лъжа, с мечтите на едно ново поколение, се нарича “стани звезда”. И това щеше да е чудесна тенденция, но сякаш у нас никой не забелязва, че за да станеш каквато и да е звезда на кучето в гъза на Балканите трябва да си вече на 35. Вече съм станал на 35, а все още минавам за един млад поет. И с мене е така. А с Бритни Спиърс не е така.

Може и да не съм прав. Всичко това, което се случва, може да се тълкува като създаване на наша си, човешка, балканска мечта. Но едва ли е така – просто медиите и продуцентите като опулени откриха автентичността на балъка, интересността на неизвестния, на малкия човек. Те започнаха да го експлоатират с такова темпо, че скоро няма да остане недаван човек по телевизията. Лично аз познавам вече толкова снимани и годни за снимане обикновени и интересни хора, че започват да ми се повтарят. В запаса от идиоти, с които разполагаме, в арсенала от Мунчовци има тревога – като свършат какво ще правим – ще започнем отначало явно. С някой току що роден, който вижда Евровизия от Истанбул и си казва:"Ще стигна до там". И пуска един sms. Тъжен sms, посветен на фалшивия бум на възможностите. След това отива в НДК и попада в капана на примитивната си естественост, експлоатирана лошо, адски лошо от подобията на медии.
 
 
Мартин Карбовски
scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 240 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8728305Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License