Pizza Hut ще сканира ретината на своите потребители в опит да създаде „перфектната“ oруелска храна Печат
Новини - Новини
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Събота, 20 Декември 2014 08:26

 

pizza

Най-голямата американска верига за пица е разработила „подсъзнателно меню за поръчка“, което ще следи движението на очите на клиентите в реално време. Технологията има за цел да предвиди без никаква друга човешка намеса какво хората искат да си поръчат.

Tech Times“ обяснява, че корпорацията е разработила тази oруелска технология, след като нейният конкурент „Domino's“ е разкрил свое собствено и необичайно приложение за следене на производството на пица, което позволява на клиента да наблюдава приготвянето, печенето и доставката на пицата също в реално време.

Според излязлата информация методът на Pizza Hut отива една крачка по-напред, усвоявайки технологията в стил Биг Брадър, за да проследява какво точно клиентите гледат върху менюто. След това системата автоматично създава „перфектната пица“, която е базирана на уникалното движение на очите на клиента.

 

Ние имаме доста значима подсъзнателна връзка с нашата храна и от психологична гледна точка се храним с очите си.“ – заявява психологът д-р Саймън Мур пред порталът „Tech Times“.

 

Той твърди още че: „Ние автоматично сме привлечени от храната, която има повече питателна стойност. Това е един вид предпазен механизъм, който сме наследили от примитивния човек и който все още играе роля при взимането на нашите подсъзнателни решения – дори когато избираме пица.


 

Биометрията позволява на корпорациите като Pizza Hut директен достъп до вашата телесна същност

 

Проблемът в използването на подобна технология има и друг аспект, въпреки че в случая вероятно не става дума точно затова. Повечето консуматори предпочитат така наречената „боклучава храна“, която сама по себе си няма хранителна стойност, но същевременно много бързо засища глада вместо да ви нахранва в истинския смисъл на думата. В тази връзка самата технология изглежда доста ефективна в оценката си какво точно клиентите искат да ядат в момента.

 

Корпорацията твърди, че нейната сканираща ретината технология е 98% точна и че в момента бива тествана на определени места, като се планира да бъде разпространена в национален мащаб в близко бъдеще. Как точно работи обаче остава мистерия.

 

Някои жокери обаче, могат да бъдат открити в основата, която стои зад биометрията, която все по-широко се използва за да „етикира“ личността чрез идентификация и обработка на нейната същност чрез анализ на гласа, пръстови отпечатъци и сканиране на ириса.Free Joomla Extensions


Както е обяснено в една статия на PBS, биометрията отива отвъд външните идентификатори като ПИН-кодове и пароли, които се въвеждат ръчно, за да се идентифицирате или да получите достъп. Биометрията сондира самата ви човешка същност.

 

 

Използването на биометрията за следене на граждани е нарушаване на личното пространство

 

Зловещите приложения на тази технология отиват доста отвъд това да си поръчате пица онлайн, което разбира се изглежда безобидно въпреки използването на биометрията. Позволявайки обаче, на корпорациите този директен достъп до вашето тяло, отваряте широко вратата за масово експлоатиране и нарушаване на личното ви пространство.


bigbrotherpizza

 

Това е същата тази технология която САЩ започна да прилага след 9/11, за да идентифицира предполагаеми терористи чрез сканиране на ириса, ръцете и използване на софтуер за разпознаване на лица.

 

Считам, че най-големият проблем относно събирането на биометрични данни е факта, че след като правителството ги придобие веднъж, тази информация става „удивително полезна“ за куп други неща и властите не искат повече да се разделят с тях и да ги заличат.“ – обяснява Дженифър Линч, адвокат на фондацията „Electronic Frontier Foundation“.


 

Източник: http://www.naturalnews.com/047953_Pizza_Hut_retina_scan_biometrics.html

 


Коментар от Издателство „Паралелна Реалност“:


Чудесен пример за това как се започва – с малки, невинни неща, които очевидно са за „наше добро“, но всъщност ще доведат до пълна зависимост и атрофия на мозъка. Това е и пътеката, по която в бъдеще всичко ще бъде оправдано с „факта“, че машината понякога разбира по-добре какво наистина искаме, отколкото самите ние си даваме сметка за това. Особено важен е акцентът, че технологията ще прави това, което човешкото „подсъзнание“ желае – тоест тя директно ще разпознава подсъзнателните програми и команди, които са заложени или придобити през конкретния живот. Въпреки че до голяма степен определят нашето поведение, те все пак могат да бъдат превъзмогнати от Духа и това е нещото което ни различава от идеята да се превърнем в роботи. Тенденцията обаче ясно подсказва, че човекът все по-малко ще има възможност за индивидуални решения (както сме виждали досега в много утопични филми) и след няколко поколения самият той няма да има против Изкуственият Интелект да избира вместо него, което тотално срива идеята за разнообразието от преживявания на планетата.

 

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 156 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 538
Брой прегледи на съдържанието : 8350658Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2023 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License