Учени разработват технология, която да превърне семейното куче в послушен робот Печат
Новини - Новини
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Вторник, 10 Септември 2013 13:05

 

dog

Едва ли сте си представяли, че „най-добрият приятел“ на човека, може да стане още по-лоялен към вас, отколкото е в момента, но „науката“ е на път да се намеси и в тези взаимоотношения с новата си „брилянтна идея“.

Учени от университета в Алабама мислят, че може би, вие като собственик на куче ви е омръзнало то да се търкаля по килима, да се тръска или да яде всичко, което изпуснете на пода. В резултат на това те мислят да разработят метод, чрез който да „командвате кучето чрез дистанционно или дори чрез вашият мобилен телефон... или дори без ръце“.

 

Прессъобщение от университета казва, че Джеф Милът и Дейвид Бевли са изобретили такава система и описват детайли в „Международния Журнал за Моделиране, Идентификация и Контрол“.

 

„Устройството е базирано на контролен сет с микропроцесор, безжично радио, GPS и осигурява автономно управление на кучето чрез вграден команден модул, с вибриращи функции и с възможност за тонално генериране. Тестовете в сгради и на открито показват подчинение на 98% от случаите. Според изявлението това ще бъде „благодат“ за мързеливите собственици на кучета.

 

Според създателите обаче откритието притежава и по-сериозна страна, защото тази технология ще позволи на кучетата да получават команди дистанционно и те да отговарят точно на тези команди. Учените наблягат на факта, че кучетата си остават „най-акуратната и чувствителна мобилна система“ за засичане на скрити експлозиви, хора оказали се в капана на земетресение и всякакви други бедствия. Освен това кучетата успешно могат да търсят и наркотици. Водачът на кучета при такива стресови ситуации може да не успее да влезе заедно с кучето на конкретно място, което обаче е достъпно за животното. В допълнение към това, ако мястото е прекалено шумно слуха на кучето е засегнат и това прави ситуацията по-трудна, защото гласовите команди, които биват издавани от водача не могат да бъдат добре възприети.

 

Точно затова екипа от университета демонстрира как кучета, които се ползват за спасителни мисии могат да бъдат тренирани да отговарят почти безупречно на дистанционните команди използващи тонове и вибрации. Те ги възприемат все едно са нормални команди на техния водач.

 

Според екипа възможността за автономен контрол на кучето може да има още по-широки приложения. Подобни системи могат да бъдат прилагани в различни ситуации и дори за хора! Това би позволило на спасителните екипи да бъдат „водени дистанционно“ през опасни местности и ситуации като сриващи се сгради или горящи обекти. Системата може да се използва и за навигиране на тези, които имат проблеми с видимостта.

 

Ние имаме технология с която да направим кучето по-добро.

 

Джейсън Битъл от slate.com пише, че едно такова устройство все пак няма да може да върши всичко за собственика на кучето.

 

Да контролирате животното чрез дистанционното управление е едно и в този случай вероятно то може да бъде полезно в доста сисуации. Например, ако искате да предотврати животното да почне да ближе своите изпражнения и т.н. Но дистанционното няма да ви е от полза ако изгубите кучето от поглед и то не е в обсега ви на виждане.

 

Точно тогава обаче може да се намеси „автономната система“, която да реши проблема. Според него използването на живи животни винаги ще има недостатъци. Въпреки че повечето животни са се научили да се подчиняват на устни команди, в бъдеще тези команди ще бъдат подавани чрез дистанционно управление.

 

 

Източници:

http://www.eurekalert.org

http://www.sciencedaily.com

http://www.science20.com

http://www.slate.com

http://www.naturalnews.com


Коментар на Издателство „Паралелна Реалност“:


No comment.

 

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 276 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 525
Брой прегледи на съдържанието : 7580982Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2021 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License