Логота на марки за бързо хранене са imprint-нати в мозъците на децата – сочи изследване Печат
Новини - Новини
Написано от Alien   
Четвъртък, 01 Ноември 2012 18:58

 

brain-food - intro

Учени установяват, че децата обичат толкова много боклукчивата храна, защото логото на много компании за бързо хранене буквално се imprint-ва в техните млади мозъци.

Изследователи от университета Мисури – Канзъс и Канзъският медицински център са открили чрез направени MRI-сканирания, че центровете за апетит и удоволствие в мозъците на децата буквално светват когато им се покажат рекламни образи на техните любими „fast food“-храни.

Когато им били показани логота на други добре познати марки, които обаче нямат нищо общо с храна, същите зони в мозъка не се задействали.


Изследването показало, че е много вероятно децата да изберат храните с познатите логота.“ – казва д-р Аманда Брус, която оглавява проекта.

Това е притеснително защото мнозинството храни, които се рекламират на децата са нездравословни, с много калории, богати на захари, мазнини и натрий.“ – добавя Брус.

 

industryweapons234_02

 

Изследването е избрало 120 популярни храни, както и нехранителни марки. Изследователите използвали такъв вид MRI-скенер, който следи за промените в потока на кръвта – когато някоя зона на мозъка стане по-активна кръвният поток се засилва.

Сканиранията са направени на деца между 10 и 14 години като са им били показани 60 логота на храни, както и 60 на други продукти. Резултатите показали, че хранителните логота засилили активността в зоните на мозъка, за които се знае че са свързани със засилването и контролирането на апетита и „разбирането за награда“.

Мозъците на децата са imprint-нати с логота на храни. Без необходимия задържащ процес, който да помогне при вземането на решението, младежите са особено уязвими да направят лош избор относно това какво ядат.“ казва д-р Брус.

 


Превод: Alien

Източник: http://www.business-standard.com/india/news/fast-food-logosbrandedyoung-brainsstudy/188216/on


scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 269 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 540
Брой прегледи на съдържанието : 8456066Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2023 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License