„Скритата ръка“, която оформи историята Печат
Анализи - Кратки анализи
Написано от Издателство Паралелна Реалност   
Събота, 28 Май 2011 16:20

 

Бил ли е курсът на историята дирижиран от малка група хора с общи интереси? Снимките и картините на великите личности от изминалите столетия разкриват обща черта, която ги свързва. Съвпадение ли е, че много от тях прикриват една от ръцете си, когато позират за портрет? Малко вероятно… Ще разгледаме масонският произход на „скритата ръка“ и влиятелните хора, които са използвали знака в известни портрети.

 


Днешното мислене към изграждане на демократична световна държава не е нито нова тенденция, нито случайно обстоятелство; работата по подготвянето на това мислене, целящо създаването на просветена демокрация измежду всички народи e извършвана от стотици години от тайните общества.“ (Manly P. Hall, Secret Destiny of America)

 

hidden1

Сталин и Вашингтон – две противоположни идеологии, един и същ жест с ръка

 

Има ли скрита сила седяща зад световните събития от изминалите векове? Упадъка на европейските монархии, настъпването на Епохата на Просвещението и нашият път водещ към световна демокрация – част ли са те от великия план воден от „скритата ръка“? Преди появата на медиите, портретите изобразяващи техните лидери във величествени пози са били единствените артефакти, които хората имали. Дали тези портрети имат окултно значение?

Една от тези пози е скриването на една от ръцете. Спомням си учителя ми по история, опитващ се да обясни защо Наполеон често бил изобразяван с ръка прикрита в дрехата. Обичайните обяснения може да намерите в тези редове:

Много теории са били представяни, като тази, защо Наполеон е традиционно изобразяван с ръка прибрана в дрехата. Някои от тези теории включват: имал е язва на стомаха, навивал си е часовника, имал е кожно заболяване, по негово време е било неучтиво да държиш ръцете в джобовете си, имал е рак на гърдата, имал е деформирана ръка, държал парфюмирана ароматизирана торбичка в дрехата си, което щял да мирише тайно, както и че художниците не обичат да рисуват ръце.“ (Tom Holmberg)

Освен ако всички личности дискутирани в тази статия, нямат едно от горепосочените, жестът с прикриването на ръката трябва да има някакво специфично значение. Има такова. Повечето от хората, използващи този жест са доказани (често и ентусиазирани) масонски членове. Имайки предвид огромното му значение в масонските ритуали и фактът, че всички от елита са били или членове на масонски ложи, или са знаели за тях, е просто невъзможно повтарянето на този жест да е резултат на съвпадение. „Скритата ръка“ може да бъде намерена в ритуалите на степента „Рицар на Кралския Свод“ и световните лидери, които използват този знак скрито казват на други членове на ордена: „Аз съм част от това, вярвам в това и това е, за което работя.


Рицар на Кралския Свод

 

hidden2

Тройно Тау


Рицарят на Кралския Свод (13-та степен на Шотландският ритуал и 7-ма на Йоркския) е също познат като Масона на Тайната. Казва се, че по време на тази степен посветените започват да получават велики масонски тайни.

Членовете от тази степен са определени като кавалери на ордена и са „с право на пълно обяснение за тайните на ордена“; докато в изминалите степени те са запознати с общността, обичайните обръщения към братята и поставени в състояние на дълбоко невежество спрямо великата тайна, която се разкрива в тази глава. Това е по модел на Питагор, който по този начин различава своите ученици. След пробен период от пет години, както е посочено и преди, те са били допускани в присъствието на учител, наречени негови братя и можели да общуват свободно с него. Преди изтичането на този срок, той изпращал инструкциите си зад параван.“ (John Fellows, Fellows’s Inquiry into the Origin, History, and Purport of Freemasonry)

Ако погледнем към Кралския Свод, ние получаваме невероятен достъп до познание и намираме всичко направено перфектно; „крайна стъпка“ в масонството и никога не може да бъде надмината, от която и да е човешка институция.“ (George Oliver, Lectures on Freemasonry)

По време на тази степен посветените научават свещеното име на Бог.

Степен неописуемо по-величествена, важна и значима, от всички предхождащи я, всъщност представлява апогея и съвършенството на древното масонство. Отпечатва в нашите умове вярата за съществуването на Бог, без начало на дни или край на години, величествените и неразбираемите Алфа и Омега и ни напомня за уважението, което дължим към неговото име.“ (George Oliver, Historical Landmarks)

Това свещено име е Яхбулон, комбинация от думи означаващи „бог“ на сирийски, халдейски и египетски.

JEHOVAH (Йехова). От различните вариации на това свещено име в употреба сред различните народи на Земята, три отделни заслужават вниманието на масоните от Рицарите на Кралския Свод:

 

1. JAH. Това име на Господ се намира в 68-и псалм.

2. BAAL или BEL. Тази дума означава повелител, господар, собственик и така е била приета в много от източните народи, за да се наименува господар на всички неща и господарят на света.

3. ON. Това е било името, с което Йехова е бил почитан сред египтяните.“ – (Malcolm C. Duncan, Duncan’s Masonic Ritual and Monitor)

Въвеждащият ритуал към тази степен, пресъздава връщането в Йерусалим на трите най-велики масони, които са били държани в плен във Вавилон. Няма да преминавам през цялата церемония и символизъм, но в един момент, от посветения се изисква да научи тайна парола и знак с ръка, за да може да премине към поредица от символични скрити „завеси“. Следващата картинка изобразява знакът с ръка, нужен, за да се премине към втората завеса, както е документирано в Duncan’s Masonic Ritual and Monitor:


hidden3


Господар на втората завеса: „Трябва да сте били трима изключителни Майстори, иначе нямаше да стигнете толкова далеч, но по-надалеч не бихте могли да достигнете без моите думи, знак и проповед. Моите думи са Сем, Яфет и Адонирам, моят знак е това: (пъхайки ръка в пазвата си); това е по подобие на даденото от Бога на Моисей, когато той му заповядал да сложи неговата ръка в пазвата си и изваждайки я, се превърнала в прокажена, бяла като сняг. В моята проповед се крие обяснението на този знак и може да се открие в съчиненията на Моисей, четвърта глава на Изход (излизането на евреите от Египет)“:

И Господ каза на Моисей: Сложи ръката в пазвата си. И той я постави; и когато я извади, видя ръката си прокажена, бяла като сняг.“ (Malcolm C. Duncan, Duncan’s Masonic Ritual and Monitor)

Както бе посочено по-горе, казано е, че този жест с ръката е вдъхновен от Изход 4:6. В тази библейска версия, сърцето (пазвата) означава това, което сме, ръката за това, което правим. Това може да се тълкува така: Това, което сме, е това, което правим. Символичното значение на този жест, може да обясни причината, поради която е толкова разпространен сред известните масони. Скритата ръка позволява на другите посветени да знаят, че изобразеният е част от тайната на братството и че неговите действия са вдъхновени от масонската философия и вярвания. Нещо повече, ръката която извършва действията е прикрита зад дреха, което може символично да насочва към тайното естество на масонските действия. Ето някои от известните хора, които използвали този сигнал.

 

Наполеон Бонапарт


hidden4

Наполеон, известен масон, в работния си кабинет в Тюйлери, 1812 г.

Наполеон Бонапарт (1769-1821 г.) е бил военен и политически лидер на Франция, чийто действия оформили европейската политика в ранния 19 век. Той били иницииран в Военната Ложа на Филаделфия през 1798 г. Неговите братя Жозеф, Люсиен, Луис и Жером също са били масони. Пет от шестте члена от наполеоновия Велик Съвет на империята са били масони, както и шест от девет офицери на империята и 22 от 30 маршали на Франция. Връзката на Бонапарт с масонството, винаги е била омаловажавана в историческите записи. Масонския изследовател Дж. Е. С. Тъкет коментира ситуацията:

Странно е, че доказателствата в подкрепа на членството на Наполеон Велики в масонското братство, никога не са били изследвани в детайли, а то със сигурност е от интересните, и – виждайки забележителната роля, която този удивителен човек е изиграл в историята на Европа по време, когато континенталното масонство (най-често се отнася за ложите в Европа) се е борело с хаоса – не може да бъде без значително влияние върху масонската история.

В своето есе за Наполеон и масонството, Тъкет твърди:

Съществува неоспоримо доказателство, че Наполеон е бил запознат с естеството, целите и организацията на масонството: одобрявайки ги и възползвайки се от тях за собствените си цели.“ (J. E. S. Tuckett, Napoleon I and Freemasonryизточник)

Говори се също така, че Наполеон е бил подпомаган от окултни сили. През 1813 г. той e победен при Лайпциг и зад него бил „Кабинетът на куриозите“ (енциклопедична колекция по време на ренесансова Европа на предмети и обекти, чийто размери все още не били определени - бел. пр.), в който пруски офицер открива неговата „Книга на съдбата“ и оракул. Първоначално този оракул бил открит в една египетска гробница по време на френска военна експедиция през 1801 г. Императорът наредил ръкописът да бъде преведен от известен германски учен и антиквар. От този момент нататък, оракулът бил едно от най-ценните притежания на Наполеон. Често се консултирал с него по различни поводи и се казва, че „създавал стимул към неговите най-рисковани и успешни начинания“.

 

hidden5

 

 

Карл Маркс


hidden6

Днес, Карл Маркс е познат като основател на съвременния комунизъм. Въпреки че бил отричан от някои масони, се говори, че Маркс е бил 32-ра степен такъв. Той се превърнал в представител на атеистичните и социалистически движения в Европа. Маркс планирал замяната на монархиите със социалистически републики, предвождани от превръщането им в комунистически.

 

Джордж Вашингтон

 

hidden7

 

Джордж Вашингтон е един от бащите основатели на САЩ и се счита за „най-важния американски масон“. Чарлс Уилсън Пийлед нарисувал тази картина, когато Вашингтон бил на 52 години. Забележете позицията на стъпалата му: те формират продълговат квадрат. Разположението на краката има висша степен на значение в масонската символика. Сравнете това с тази извадка от Duncan’s Ritual Monitor:

 

hidden8

 

 

Волфганг Амадеус Моцарт

 

hidden9

 

Волфганг Амадеус Моцарт е смятан за един от най-плодотворните и влиятелни композитори на музика изобщо. Също така е бил масон и посветен в австрийската ложа Zur Zur Wohltatigkeit на 14 декември 1784 г. Творбите на Моцарт често са били смесени с важни масонски елементи. Операта „Вълшебната флейта“ е главно базирана на масонски принципи.

„Масонската музика съдържа музикални фрази и форми, които съдържат специфични семиотични (семиотика – наука, която изучава знаците поотделно или групирани в знакови системи – бел. пр.) значения. Например, церемонията по масонско посвещаване започва, като кандидата потропва три пъти по вратата, за да поиска достъп. Това е изразено музикално като точкувана ритмична фигура: Например:


hidden10

 

Тази фигура се появява в операта на Моцарт „Вълшебната флейта“ в увертюрата, подсказвайки за началото на масонското посвещение.“ (Katherine Thompson, The Masonic Thread in Mozart)

Музикалната прогресия на „Вълшебната флейта“ се базира на златното сечение (1,6180…), пропорцията на Всичкото, считано за божествено от мистерийните школи.

Ето някои композиции създадени от Моцарт за употреба в масонските ложи:

• Тема (песен) Gesellenreise

• Кантата за тенор и мъжки хор Die Maurerfreude („Радостта на Масона“)

• Масонска Погребална Музика (Maurerische Trauermusik)

• Две песни по случай представянето на „Zur Neugekr?nten Hoffnung

• Кантата за тенор и пиано, Die ihr die unermesslichen Weltalls Sch?pfer ehrt

• Малка масонска кантата (Kleine Freimaurer-Kantate) озаглавена Laut verk?nde unsre Freude, за солисти, мъжки хор и оркестър

 

Маркиз дьо Лафайет

 

hidden11


Маркиз дьо Лафайет е бил 33-та степен масон. Според „10 000 Известни масони“ на Уилям Р. Денслоу, Лафайет е бил френски военен офицер, който е бил генерал в Американската революционна война и лидер на Националната гвардия през периода на Френската революция. Лафайет е бил обявен за почетен главнокомандващ на върховния съвет на Ню Йорк. Над 75 масонски органа в САЩ са били наименувани на него, включвайки 39 ложи, 18 ордена, 4 съвета, 4 управленски седалища и 7 колектива на Шотландския ритуал.

 

Саломон Ротшилд

 

hidden12

Саломон Ротшилд, син на Майер Ротшилд, е основател на виенския клон. Най-могъщото семейство в света, има огромно влияние върху политиката на Германия, Франция, Италия и Австрия. Ротшилдови също така са основните хора, стоящи зад създаването на ционизма и държавата Израел.

Властта на Ротшилдови надхвърляла пределите на масонската ложа. Казва се, че те са част от тринадесетте потомствени линии на илюминати. Наскоро направен анализ на Върховния съд на Израел, потвърждава връзката на Ротшилд с масонския символизъм.

 

Симон Боливар

 

hidden13


Познат като „El Libertador“ (Освободителят), Боливар е считан за „Джордж Вашингтон на Южна Америка“. Той се присъединил към масонството в Кадиз, Испания, получил степените на Шотландският ритуал в Париж и бил повдигнат в степен „Командир на Рицарите Тамплиери“ във Франция през 1807 г. Боливар основал и изпълнявал функцията на майстор масон в „Защитничка на качествата номер 1“ във Венецуела. Държавата Боливия е кръстена на негово име. Също така е президент на Колумбия, Перу и Боливия през 20-те години на 19 век. Той принадлежал към ордена и свободната ложа номер 2 в Перу.

Забележете в горната картинка позицията на краката (правоъгълник) и модела шахматна дъска върху пода, който също е масонски. Неговата стойка може би е била вдъхновена от Рицарите на Христовия Знак, както е изобразено по-долу в Richardson’s Monitor of Freemasonry:

 

hidden14

 

Йосиф Сталин

 

hidden15


Господстването на Сталинския терор в Съветския съюз, довело до смъртта на милиони негови сънародници. Често е показван на снимки, използвайки жеста със скритата ръка. Никакви официални документи не са открити, които да доказват принадлежността на Сталин към масонството. Разбира се, диктатори като Сталин строго контролирали всякаква информация засягаща тях и техните действия, правейки трудно да се докаже нещо по един или друг начин. Прикриването на неговата ръка обаче, може да се тълкува като знак за възможна вярност към окултно братство.


hidden16

След като е застрелян през 1940 г., комисар Николай Ежов (вдясно) е „изтрит“ от хората на Сталин


 

В заключение

 

Както се вижда по-горе, трима лидери, които използват жеста са имали огромна роля върху световната история и много от тях са доказани масони. Този знак очевидно все още е широко отбягван детайл, който намеква за връзката на индивида с окултната философия. Разбирайки този факт и познавайки огромното влияние, което тези лидери имат върху курса на историята, можем да започнем да осъзнаваме скритата сила, която насочва света към международна демокрация.

Членове на тези братства могат да имат различни мнения и дори да се придържат към различни идеологии (комунизъм срещу капитализъм), но фундаменталната философия, вярвания и цели си остават същите: идването на „Епохата на разума и посвещението“. Разбира се, всеки сериозен изследовател е вече наясно за ролята на масонството в развитието на света. Жестът „скритата ръка“, толкова използван от историческите фигури, е просто външното изражение на този малко познат факт. Както Конфуций е казал „Знаците и символите контролират света, не думите, нито законите.“ Думите на тези хора и тяхната политика, в крайна сметка ще бъдат изкривени и забравени, но техния образ ще се запази с времето.


 

Източник: http://vigilantcitizen.com

Превод: torino

Редакция: Издателство „Паралелна Реалност“ с помощта на Атанасовскиscroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 232 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8728290Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License