Племето амондава не притежава абстрактната идея за време Печат
Анализи - Кратки анализи
Написано от H.   
Понеделник, 06 Юни 2011 12:54

 

amondawa

Амазонско племе не притежава абстрактна представа за време, казват изследователите.

Племето амондава няма езикови структури, които се отнасят към време и пространство – както в нашата представа, например, „да работя цяла нощ“.

Изследването показва, че докато амондава разпознава явления, случващи се във времето, то самото не съществува като отделна концепция.

Тази идея е доста противоречива и ще бъде направено по-задълбочено изследване, ако това е вярно и за други амазонски езици.

 

amondawa1

Племето амондава е открито от антрополозите през 1986 г.

 

Племето амондава били първото амазонско племе, открито от външния свят през 1986 г., а сега изследователите от университета в Портсмут и Федералния университет на Рондония в Бразилия са започнали да анализират идеята за времето, така както присъства в езика на амондава.

Не казваме, че това са „хора без време“ или „извън времето“, казва Крис Синха, професор по психология на езика в университета в Портсмут.

Народът амондава, както всеки друг народ, е способен да говори за явления и последователност от явления“, казва той за BBC News.

Това, което не намираме, е представата за време като независима величина от явленията, които възникват; те нямат идея за време, което е нещото, където се случват събитията.

Езикът амондава няма дума за „време“ или за времеви периоди като „месец“ или „година“.

Хората нямат отношение към възрастта си, а по-скоро асоциират различните имена към различни етапи от живота им или когато придобият различен статус в общността.

Но може би най-изненадващото е предположението на екипа, че не съществува разграничение между представите за изминало време и движение в пространството.

Идеи като например събитие, което е „изминало“ или е „напред в бъдещето“ спрямо друго са познати от много езици, формирайки основата на това, което е познато като „диаграма на мисленето“ (mapping hypothesisлинейни конструкции използвани при провеждането на хипотетични разследвания – бел. Н.).

Но при амондава не съществуват подобни конструкции.

 

amondawa2

Амондава нямат думи за времеви периоди като месец или година

 

Нищо от това не намеква, че подобни диаграми са отвъд когнитивните способности на хората“, обяснява проф. Синха. „Просто това не се случва в ежедневието ни.

Когато амондава учат португалски, което се случва в по-голямата част от времето, те нямат проблем при придобиването и използването на тези схеми в езика.

Екипът предполага, че липсата на концепция за време произлиза от липсата на „технология за измерване на времето“ – календарна система или часовници – и че това от своя страна може да се отнесе към факта, че, както много племена, числовата им система е ограничена.


Абсолютни понятия

Тези аргументи не убеждават Пиер Пика, теоретичен лингвист във френския национален център за научни изследвания, който се фокусира върху подобен амазонски език, познат като мундуруку.

Да се свърже число, астрономическо и граматично време, настроение и пространство чрез една единствена причинна връзка, ми изглежда безнадеждно, базирано върху лингвистичното разнообразие, което ми е познато“, казва той пред BBC News.

Д-р Пика казва, че изследването „показва много интересни данни“, но ясно оспорва, че неспособността да се изрази схемата пространство/време не опровергава „диаграмите на мисленето“ (т.е. забитото линейно мислене от лявото полукълбо, което въпросния учен не може да надскочи – бел. Н.).

Малки общества като амондава са склонни да използват абсолютни понятия за нормални пространствени връзки – например, отнасяйки се до определено местонахождение на река, която всеки в културата им познава, а не използване на родови думи за река или бряг на река.

Тези понятия, възразява Д-р Пика, не им оказват помощ, за да бъдат асимилирани съвместно с описанието за време.

Когато имаш абсолютизиран речник – „на реката“, „нагоре по течението“, „надолу по течението“ и т.н., ти просто не можеш да го използваш в други сфери, не можеш да използваш диаграмите на мисленето по този начин“, казва той.

С други думи, докато амондава могат да възприемат как се движат във времето и в пространствено разпределение на явления във времето, не е задължително езикът да отразява това по очевиден начин.

Това, което може да разреши този конфликт, е последващо изследване, казва проф. Синха.

Бихме искали да се върнем обратно и просто да го потвърдим отново, преди езикът да изчезне, преди по-голямата част от населението да бъде въведена в календарните системи.

 

 

Източник: http://www.bbc.co.uk

Превод: Janthine

Редакция: Н.

 

* * *

 

 

Няколко мисли от Н.:


Преди време писах във форума на xnet, че така наречените от западната цивилизация „туземци“ не могат да бъдат програмирани в дълбочина по няколко причини:

Първо, чисто културното им програмиране не позволява възприемането на много от концепциите, които ние с вас споделяме, което ги прави по-малко податливи откъм външни влияние като цяло. Когато не знаеш какво е химикал, ти не можеш да бъдеш излъган за това какво представлява той и по принцип – не можеш да манипулираш смислите на тази плоскост и от тази перспектива.

Второ, повечето такива изолирани племена имат много добре запазено ДНК без примеси, поради малката им общност и ограничената копулация. В резултат генетичната им линия е чиста и може лесно да бъде проследена до определена извънземна група, на чиито манипулации даденото племе някога е било рожба (да не говорим за възможността сред такива племена да живеят извънземни, каквато информация получих преди няколко месеца). Това ДНК може да бъде отключено в даден момент и да се окаже проблем за определени елитарски групи.

Ето също защо илюминати искат да премахнат туземците, където и да ги намерят. Като северноамериканските индианци, аборигените и т.н. Защо? Защото тези хора ползват по-голяма част от мозъка си и голям процент от тях са свързани с Планетарния Дух и имат психични възможности.

Както знаете, хората ползват по-малко от 10% от капацитета на мозъка си. Но ако не знаеш, че не трябва да го правиш, ти използваш по-голяма част от мозъка си. Ако не си обусловен да използваш по-малко, ти използваш това, което имаш. Както казва Стюърт Суърдлоу, ако цял живот са те учили да ползваш ръката само да лакътя си, ти не знаеш как да ползваш остатъка от ръката си. Но ако никой не ти е казал това, може да ползваш цялата си ръка. Така че тези хора са опасни. А изучаването на тези култури, може да те накара да осъзнаеш „какво не правя аз“? Така че тези хора са премахвани.

Времето е изцяло изкуствена линейна фабрикация, която служи на определени цели. От по-висока перспектива време не съществува дори в трето измерение, да не говорим за тези над него, където определено концепцията е нелепа и всеки който е овладял астралната проекция знае това. Всичко се случва едновременно и с постоянен интензитет (множество варианти и паралелни реалности разклоняващи се до безкрай в този и всеки „следващ момент“) по много „времеви“ оси. Туземните народи и племена знаят това (много северноамерикански племенни индиански групи също нямат концепция за време в своята космология, философия и език), защото са носители на древната шаманска мъдрост. „Време“ изобщо не е нужно за начина им на живот и разбирания да не говорим, че това не е никакъв фактор в тяхното чисто физическо оцеляване.

Тази новина е много добър пример за това как тези племена биват намирани и опитомявани в традицията на западната цивилизация умишлено. Учените със затворени съзнания дори не могат да разберат как тези народи нямат понятие и концепция за време и веднага го класифицират като „осакатено“ без дори да се замислят и за миг, че в действителност – те са осакатените. Тъй като не виждат по-далече от носа си, те не могат да осъзнаят как „системата“ на това племе действа изобщо. Късогледо е да се опитваш да разбереш нещо, което е на космически години от теб през своята собствена призма. И тъй като всеки един такъв опит е обречен на грандиозен fail, то тези хора са просто „недостатъчно развити“. Те още не са постигнали „календара“. О, какъв невероятен пропуск! Как въобще са живи все още?! Нямат часовници, нямат календари, нямат крем за бръснене Gillette, а жените им не ползват превръзки с крилца... Истински ужас! Та те не пасват на мисленето в диаграми и мисленето в системи. Значи трябва да ги научим! Защото ние носим прогреса! О, да! Скоро ще имате фабрики за производство на чипс и кроасани и си нямате представа какво благо е това, о вие туземни хора от Амазонка!

Както виждате края на новината свършва със съвсем нормалната рационализация, че те ще бъдат въведени в календарната система и това е просто в реда на нещата. Тея за кои по дяволите се мислят бе?!

Високомерието на западната цивилизация никога не е било изправяно пред съд. Това няма и да стане, защото ТОВА Е Играта.

Обръщайте внимание на подобни неща и правете своите изводи и наблюдения.

Както виждате, Тъмната страна става все по-нахална и открито промотира своите виждания за това какъв трябва да е колективния път на всички, които са на тази планета.

Това разбира се никога няма как да стане на 100%, защото противоречи на правилата на Играта.


Допълнение на 28.07.2011 г.:

Много интересно видео от 1976 г. Заснети кадри от първата среща на племе от Папуа, Нова Гвинея с бял човек. Реакциите са крайно интересни и клипа е любопитен за наблюдения, като не смятам да коментирам нищо, оставяйки всеки да направи собствените си изводи.Free Joomla Extensions

scroll back to top
 

Търсачка

Кой е на линия?

В момента има 566 посетителя в сайта

Потапяне

Подкрепи работата ни

Ако харесвате нашата работа и сме били от полза за Пътя ви, може да ни подпомогнете със сума по избор:
Всички средства ще бъдат използвани за задълбочаване на нашите изследвания и проекти. Благодарим!

За aдминистраториСтатистика

Членове : 767
Съдържание : 544
Брой прегледи на съдържанието : 8690413Изграден с помощта на Joomla!. Designed by: joomla templates hosting Valid XHTML and CSS.

© 2024 Издателство „Паралелна Реалност“ : Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
Creative Commons Attribution License. Текстът на договора за ползване на български
Предпочитания за бисквитки

Creative Commons License